Поводом информација проистеклих са јучерашњег састанка Синдиката правосуђа Србије, а које се односе на услове под којима ће од стране Министарства правде бити донето решење о одређивању накнаде за побољшање материјалног положаја и услова рада државних службеника и намештеника, као и на исплату додатка за побољшање материјалног положаја запослених у правосудним органима, Управни одбор Удружења судија и тужилаца Србије, чији значајан део чланова Удружења чине судијски и јавнотужилачки помоћници са целокупне територије Републике Србије, изражава дубоко неслагање са поступцима предузетим од стране овлашћених представника Синдиката правосуђа Србије.

Наиме, УСТ најоштрије осуђује предлог представника синдиката, да државни службеници и намештеници који примају зараду испод републичке просечне зараде имају право на додатак за побољшање материјалног положаја запослених у правосудним органима у износу од 7.500 динара, док би запослени који примају зараду изнад републичке просечне зараде, којих има 1000, примали износ од 1000 динара. Осим што је потпуно нејасно, сем да је у питању усмени договор са помоћником министра правде, а како је то наведено на сајту синдиката, на основу којих параметара су овлашћени представници вршили селекцију међу запосленима у правосудним органима приликом подношења наведеног предлога, нејасно је и на који начин су одредили ко су запослени којима је неопходан додатак за побољшање материјалног положаја. Тачно је да нису сви запослени у правосуђу подједнако угрожени, али је недопустиво да параметар по основу кога ће се одређивати да ли је некоме потребно побољшање материјалног положаја, или не, буде стручна спрема. Тачно је и да се разлика у стручној спреми огледа у плати, како се то наводи на сајту синдиката, али се разлика огледа и у годинама проведеним на школовању, стеченом знању, па и звању, уложеном труду и раду, али и финансијама, из чега произилази да не могу имати иста примања лица са завршеном основном или средњом школом, вишом или факултетом, односно, да не могу исту надокнаду за рад имати лица са различитом стручном спремом. Сматрамо да се не сме дозволити да појединци који су уложили више труда и рада у своје образовање због тога испаштају и буду кажњени смањењем материјалног додатка. УСТ указује и на чињеницу да је на сајту Синдиката правосуђа Србије од 17.03.2024. године објављено саопштење у ком се тенденциозно упоређује висина зараде за државне службенике референте и државне службенике у звању сарадника и саветника како би се указало на разлике које постоје у заради референата, сарадника и саветника, којом приликом је за сараднике и саветнике приказан највиши коефицијент који закон предвиђа за одређени платни разред, док је за референте приказан почетни коефицијент, што очигледно указује на покушај овлашћених представника синдиката да на овај начин оправдају овакво своје поступање. Такође, нејасно је одакле представници синдиката црпе право и овлашћења да у име и за рачун једног дела запослених у правосуђу, уместо да штите њихова права и интересе, захтевају

да се иста смање и ограниче, и то смањењем додатка за побољшање материјалног положаја на рачун једног дела запослених у корист другог дела запослених, фаворизујући на тај начин одређени круг лица, при чему је један део запослених, на чију штету су наведене радње предузели, чини чланство тог истог синдиката и за то сваког месеца одваја значајна новчана средства на име чланарине. Посебно истичемо чињеницу да би усвајањем наведеног предлога материјални додатак за привилегован круг запослених значио повећање истог за само 500 динара у односу на то колики би додатак примали уколико би се исти одредио у једнаком износу за све запослене.

С обзиром на наведено, апелујемо да представници Владе Републике Србије, као и ресорно Министрство, приликом доношења одлуке о предлогу синдиката на једнак начин третирају сваког појединца запосленог у правосудним органима Републике Србије, те да не дозволе дискриминацију по било ком основу, а понајмање по основу стручне спреме или висине зараде, будући да се на сва лица односи исти закон Закон о државним државним службеницима и Закон о платама државних службеника и намештеника.

У Београду, дана 27.3.2024. године
Управни одбор УСТ