Саопштења за јавност

 • УГРОЖАВАЊЕ РАДА ТУЖИЛАШТВА, САОПШТЕЊЕ УСТ-а

  17.07.2022.


  Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) негодује због изостанка реакције Повереника за самосталност тужилаца, као и Државног већа тужилаца због, како наводи УСТ, класичне медијске хајке која се води против Вишег јавног тужилаштва у Београду.

  Ово струковно удруззење подсећа да се део медија буквално такмичи ко ће пре, паушалније и нетачије да извести о поступању тужилаштва, чврсто се држећи једино става да је оно нестручно и инструментализовано. УСТ сматра да је то класичан и очигледан пример недозвољеног утицаја на јавне тужиоце, заменике јавних тужилаца и јавно тужилаштво у целости, због чега позива Повереника за самосталност и Државно веће тужилаца да без одлагања поступе у складу са својим овлашћења.

  ​Удружење је такође приметило да нема ни реакција других струковиних удрузења, нити појединаца из тужилачке организације који су ради гости поменутох медија, што, како оцењује, јасно говори о томе да постоји страх носилаца правосудне функције да заузму и јавно исказзу став о начину извештавања ''Нова С'', ''Н1'' и ''Нењсмаџ адриа'' у случају провера законитости рада инспектора Слободана Миленковића.

  ​Паушалне и неистините тврдње медија виђене претходних дана, УСТ види у, како наводи, кулминацији скандалозних конструкција - да једно тужилаштво свесно урушава кредибилитет сведока у судском поступку у којем поступа друго тужилаштво и тиме наводно опструира поступак против организоване криминалне групе.

  То је према ставу УСТ, јасан повод за реакцију Повереника за самосталност и читавог Државног већа тужилаца.

  "Уочљив изостанак реакције доводи у питање не само спровођење уставних надлежности ДВТ и сврху постојања институције Повереника за самосталност, већ истовремено носиоцима јавнотужилачке функције поручује да су потпуно незаштићени од недозвољеног утицаја, због чега УСТ понавља да је реакција надлежних органа у конкретном случају неопходна", закључује се у саопштењу овог струковног удружења.

  УДРУЖЕЊА СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕusudprek logo
usudprek logo
ussbih logo
ustp logo

© Удружење судија и тужилаца Србије