Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) сматра да је разочаравајуће то што струковна организација, Европско удружење судија и тужилаца за слободу и демократије (МЕДЕЛ), изводи паушалне закључке и издаје саопштења о функционисању српског правосудја само на основу информација које већ 20 година добија искључиво од једног струковног удружења.

Поред тога, забрињавајуће је што ова струковна организација даје себи за право да оцењује и меша се у рад и функционисање самосталних институција суверене државе.

УСТ је става да је МЕДЕЛ злоупотебљен од стране једног струковног удружења зарад обрачуна са конкурентским удружењима у Србији, а поред тога и личних обрачуна са члановима УСТ.

У циљу спречавања разарања институција и нарушавања угледа тужилаштва, УСТ позива представнике МЕДЕЛ-а на разговор са представницима УСТ о свим питањима која сматра спорним. Удружење судија и тужилаца Србије проистекло је из Удружења судских и тужилачких помоћника Србије, основаног 2012. године.

Ово удружење данас окупља око 700 судија и тужилаца, тако да су крајње малициозне тврдње којима МЕДЕЛ инсиунира да је реч о ГОНГО удружењу.

УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ